Over ons

Welkom op de webshop van Brouwerij de Lange Lijs.

Mijn naam is Robbert Gorter, 35 jaar oud.

Ik ben al lange tijd fervent liefhebber van speciaalbier. In 2012 kwam ik voor het eerst op het idee om zelf bier te gaan brouwen. Veelal is blikbrouwen dan een goede manier om mee te beginnen. Bij Brouwmarkt had ik een startersset gekocht voor een tripel, met alle basisbenodigdheden. Het resultaat was drinkbaar, maar liet nog wel te wensen over. Het bier was behoorlijk sterk en had te weinig koolzuur. Omdat ik beginner was, had ik nog niet de benodigdheden om het gistproces gecontroleerd te laten verlopen.

Na deze eerste poging duurde het even voordat ik het een tweede keer probeerde. In 2014 probeerde ik een weizen te brouwen volgens hetzelfde procedé. Het resultaat was dit keer helaas volkomen ondrinkbaar. Dit zorgde ervoor dat ik geen zin meer had in het zelf brouwen van bier.

Mijn liefde voor speciaalbier bleef daarentegen wel. Voor mijn verjaardag kreeg ik in 2016 een workshop bierbrouwen kado. Tijdens deze workshop werd een bier gebrouwen volgens het uitgebreide proces, met verse mout en hop, dus niet uit een blik. Tijdens deze dag leerde ik heel veel over het proces en werd mijn interesse in zelf brouwen weer gewekt.

Niet lang daarna heb ik een hoop benodigdheden aangeschaft (veel spullen van het blikbrouwen kon ik nog gebruiken) en ben ik gaan brouwen, dit keer met een aanzienlijk beter (drinkbaar) resultaat!
In januari 2019 is de eerste grote batch (1000 liter) van de quadrupel gebrouwen bij de Noord-Hollandse Bierbrouwerij in Uitgeest. Dit bier ligt nu in de winkels, wil je weten waar? Kijk dan bij de verkooppunten. Snel daarna volgden nog twee brouwsels, de Lunar Landing Black IPA, gebrouwen ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de eerste man op de maan, en een lekkere frisse weizen. In december 2019 is alweer het vierde bier gebrouwen, een kruidige tripel genaamd Pulsar.

Alle bieren hebben een ruimtevaart thema, dit is ook een interessegebied van mij.